Artroskopi Nedir?
Artroskopi eklemlerdeki rahatsızlıkların tanı ve tedavisi için anestezi altında kapalı yöntemle müdahale edilmesini sağlayan minimal bir cerrahi tedavi yöntemidir.
1960 yılından 1980 e kadar tanı amaçlı kullanılan artroskopi, 1980 den itibaren tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Ortopedi branşında en çok kullanılan cerrahi tedavi yöntemidir.
Artroskopi 0,5 cm kadar küçük kesiler yapılarak eklemlerin içine girilip mikro kamera ile görüntüleyerek eklem hasarlarının tanı, teşhis ve tedavi edilmesini sağlayan ortopedide yaygın olarak tercih edilen kapalı bir eklem cerrahisidir.
Artroskop sayesinde minimal kamera ile alınan görüntü 5 – 10 kat büyütülerek eklem içerisinin çok daha detaylı muayenesi mümkün olur.
Artroskopi görüntüleme ve eklem içi muayeneyi sağlarken yapılacak tedavi için kameranın tam karşısından gönderilen diğer cerrahi aletler kullanılır.
Artroskopi Nasıl Yapılır?
Artroskopi cerrahisinde genel ya da lokal anestezi altında artroskopik cerrahinin uygulanacağı ekleme en az 2 adet küçük kesi yapılıp ekleme girilerek fiber optik ışık kaynağı ve mikro kamera ile eklem içi görüntülenir ve eklem dejenerasyonları görerek tedavi edilir.
Artroskopik cerrahilerde eklemin birden fazla bölümüne müdahale edilebilir.
Bir den fazla yerde rahatsızlık var ise doğal olarak yapılacak küçük kesi sayısı da artar. Yapılacak tedaviler çeşitlilik gösterdiği için tedavi süresi de 30 ile 120 dk arasında değişiklik gösterir.
Artroskopi sayesinde tedavi sırasında eklem içinden fotoğraf ve video görüntüsü alınabilir.
Artroskopik cerrahilerde ekleme göre farklı artroskoplar tercih edilebilir büyük eklemler için (diz, kalça, omuz) 4mm, küçük eklemler için (Ayak bileği, dirsek, el bileği) 1.9 – 2.7 mm lik ayrı çaplarda artroskop seçenekleri vardır.
Omuz artroskopisi: Artroskopinin omuz eklem tedavilerindeki kullanımı
- Omuz eklem içinin detaylı muayenesi
- Omuz kapsülündeki sıkışmalar (Donuk Omuz Sendromu ) nedeniyle oluşan hareket kısıtlıklarının tedavisi
- Kıkırdak hasarlarının onarımı
- Başlangıç seviye kireçlenmelerin onarımı
- Hasarlı eklem zarlarının onarımı
- Kas yırtıklarının onarımı
- Tekrar eden omuz çıkmalarının onarımı
- Tendon yırtıklarının tamiri
- Omuz eklem kırıklarının onarımı
Omuz Eklem Yapısı
Omuz eklemi 3 kemiğin birleşimi ile oluşur. Kol kemiği (humerus), kürek kemiği (scapula) ve köprücük kemiği (klavikula) kemikleri omuz eklemini oluşturur. Kol kemiğinin başındaki yuvar kısım kürek kemiğinin ucundaki yuvaya yerleşir ve üsten köprücük kemiği ile desteklenir. Ekleminin her tarafı kaslar ve tendonlar tarafından sarılıdır. 4 temel kas grubundan oluşan rotator cuff ise kolların yukarı doğru hareketlerini sağlar. Ayrıca omuzda süspansiyon görevi gören bursa isimli bir kese bulunur. Bu eklem ve dokularda oluşan dejenerasyonlar omuz ekleminde hareket kısıtlığı, şişlik ve ağrıya sebep olur.
Çoğu omuz ağrısı omuz eklemini zorlama sonucu oluşur ve omuz yük taşıyan bir eklem olmadığı için kas ve tendonların istirahatle geçmesi mümkündür.
Omuz eklemi tedavilerinde öncelikle cerrahi dışı tedavilere başvurulup sonuç alınamadığında hücresel ve cerrahi tedavi seçenekleri tercih edilir.
Omuz Rahatsızlıklarının Tedavileri
İstirahat: Yoğun kullanım ve zorlamaya bağlı omuz ağrılarının bir kısmı eklemin istirahat ettirilmesiyle kendiliğinden geçecektir.
Fizik tedavi: Omuzdaki kısmi hareket ve fonksiyon kayıpları ekleme uygulanacak kontrollü fizik tedavi seansları, sıcak – soğuk uygulamalar ile hareket kısıtlıkları ve ağrılar tamamen azaltılabilir ve ya tamamen iyileştirilebilir.
Prp tedavisi: Trombositten zengin plazma grade 1 ve grade 2 seviyesindeki tendon ve kas yırtıklarında yararlanılabilecek hücresel tedavidir. Prp tedavisi doğru yapıldığında kas ve tendon yırtıklarının bulunduğu alanda biyolojik bir rejenerasyon yani iyileşme süreci başlatır. Prp uygulanan alana hasar onarımı için kök hücre transferi başlar. Tedavi alanına ulaşan kök hücreler hasarlı dokuda onarım yapar ve gerekiyorsa yeni doku oluşturur. Grade 3 seviyesi ve üzeri yırtık ve kopmalarda artroskopi tedavilerine destek olarak 3 seans prp tedavisi yapılması daha hızlı bir iyileşme süreci sağlayabilir.
Ortobiyoloji olarak hastalarımıza artroskopi tedavilerimizden sonra 3 seans prp tedavisi öneriyoruz.
Kök hücre tedavisi: Pelvis kemiğinden aspirasyonla alınan kemik iliği kaynaklı kök hücreler ve ya göbek bölgesinden mini liposuction ( lipo aspirate )alınan yağ kaynaklı kök hücreler özel ayrıştırma ve aktivasyon işlemlerinden geçirilerek hasarlı omuz eklemine enjekte edilerek hasarlı dokuların onarımını gerekiyorsa da yeni doku oluşumunu sağlarlar.
Artroskopik Omuz Tedavileri: İstirahat, fizik tedavi, prp tedavisi ve kök hücre tedavilerinin yetersiz kaldığı ya da yetersiz kalacağı grade 2 üzeri kas ve tendon hasarlarında (derin yırtık ve tam kopmalar), eklem kireçlenmelerinde, omuz kapsül sıkışmalarında, tekrar eden omuz çıkıklarında ve omuz ekleminde serbest cisimler oluşması gibi daha ciddi rahatsızlıklarda uygulanan kapalı ve koruyucu eklem cerrahileridir.
Artroskopik omuz tedavilerinde yapılan işleme ve hastanın durumuna göre aynı gün ve ya ertesi gün taburcu olabilir.
Kas ve Tendon Tamiri: grade 3 ve üzeri dejenerasyonlar kaslar ve tendonlar kapalı cerrahi artroskopi yöntemiyle dikilmelidir. Ameliyata ek olarak daha hızlı doku iyileşmesi için prp tedavisi ile desteklenmesi daha hızlı bir iyileşme süreci sunabilir.
Donmuş Omuz Sendromu: Omuz kapsülünde oluşan sıkışmalar fizik tedavi seansları ile açılamadığında artroskopiye başvurulup ekleme artroskop ile girilerek omuz eklemindeki sıkışmalar, sıkışmaya sebep olan eklem hasarları onarılır. Tedavi sonrası fizik tedavi seansları eklem hareket fonksiyonlarının artırılması için oldukça faydalıdır.
Omuz eklem kemik kırıkları: Omuz eklemlerinde kemik kırıklarına bağlı oluşan deformiteler ve eklemde serbest dolaşan kemik parçaları artrokopi ile çıkarılabilir. Kemiklerdeki kırığa bağlı çıkıntılar traşlanarak omuz ekleminin hareketleri rahatlatılabilir.
Omuz çıkıkları: Omuz ekleminde tekrar eden çıkıklarda çıkmaya bağlı oluşan hasarların onarımı artroskopi ile yapılabilir. Tekrar çıkmasına sebep olan sorunlar düzeltilebilir.
Artroskopi ile Omuz Tedavileri Sık Sorulan Sorular
- Artroskopi sonrası fizik tedavi seansları yaptırmam gerekir mi?
Cevap: Ameliyat sonrası fizik tedaviyi önemsiyoruz tam kapasite ile kullanılamayan omuz eklemlerinin güçlendirilmesi gerekir. Eklem fonksiyonlarını geri kazanmak için genellikle fizik tedavi öneriyoruz. - Artroskopi sonrası sadece 1 gün mü hastanede kalmam gerekir?
Cevap: artroskopi kapalı ve etkin bir cerrahi tedavi yöntemidir yapılan tedaviye göre aynı gün taburcu olunabileceği gibi 2 güne kadar da hastanede kalınabilir. Ortalama hastane yatışı 1 gündür. - Ameliyat sonrası kolluk ve ya bandaj kullanmam gerekiyor mu?
Cevap: Omuz eklemine yapılan artroskopi tedavileri sonrası hem dikişlerin açılmaması, hem de hızlı doku iyileşmesi sağlanabilmesi için kolluk ve bandajlar kullanarak omuz eklem stabilitesini sağlamak rejenerasyon süreci için gereklidir. - Ameliyat sonrası ne kadar ağrım olur?
Cevap: Artroskopi kapalı cerrahi olsa da sonuçta cerrahi bir işlemdir ve birkaç günlük ağrı kesici kullanımı ile ağrılarınız kontrol altında tutulabilir. - Artroskopi ameliyatlarında sigorta mı kullanabilir miyim?
Cevap: Artroskopi ameliyatları SGK ve özel sigortaların kapsamındadır.
BİZ SİZİ ARAYALIM