Yüksek Tibial Osteotomi (HTO) Nedir?

Diz ekleminin iç tarafı eklemin dışına göre daha fazla baskı altında kalır ve eklemin bu bölümünü koruyan kıkırdak dokusu diz ekleminin dışına göre çok daha hızlı aşınır.

Bu aşınmaya bağlı olarak diz ekleminin doğal konumu bozulur diz kemikleri içe doğru eğilir.

Dizin iç kısmında eklem aralığı azalıp diz kemikleri birbirine temas etmeye başlarken dizin dış kısmında ise eklem açıklığı artar.

Deformiteye bağlı olarak bacak kemiklerinin doğal konumu ve yük taşıma aksı değişir. Kıkırdak dokusunun azalmasıyla diz kireçlenmeye başlar.

Oluşan kireçlenme ve eklem hasarı diz eklemini diz protezi ameliyatına götürecek süreci daha da hızlandırır.

Yüksek tibial osteotomi  (hto) ameliyatının amacı diz ekleminin iç kısmına uygulanan normalden fazla yükü diz ekleminin daha sağlıklı olan kısmına yani eklemin geneline doğru yönlendirerek kıkırdak aşınmasını durdurup diz eklemini doğal konumuna getirerek diz protezine giden süreci yavaşlatıp hastaya kendi doğal diz eklemiyle yaşayacağı daha uzun yıllar kazandırmaktır.

Yüksek Tibial Osteotomi (HTO) Kimler İçin Uygundur?

Yüksek tibial osteotomi (hto) genel olarak 65 yaşa kadar olan kadın – erkek hasta grubunda olan diz protezi ameliyatının henüz zorunlu hale gelmediği, kıkırdak hasarı ve kireçlenmenin dizin iç kısmında olduğu boy grafilerinde bacak yük taşıma aksının diz ekleminin iç kısmına doğru kaymış hastalar için uygundur.

Yüksek tibial osteotomi (hto) ameliyatı yapılacak kişilerde diz eklem hareketleri kireçlenmeye bağlı kısıtlanmaları başlamamış yani hala eklem ömrünün uzatılabileceği hastalara uygun bir ameliyattır.

Yüksek Tibial Osteotomi (HTO) Faydaları Nelerdir?

  • Yüksek Tibial Osteotomi (HTO) uygun hasta grubuna yapıldığında zorunlu diz protezi ameliyatından tamamen kurtulmayı sağlayabilir.
  • Diz protezinde ameliyattan yıllar sonra ortaya çıkabilen revizyon protezine gerek kalmaz.
  • Hastanın doğal eklem yapısı korunarak kireçlenme ve diz eklem hasarı durdurulabilir.
  • Yüksek Tibial Osteotomi (HTO) 1 – 1,5 aylık dönemde normal hayatınıza dönüş imkanı sağlar.
  • Yüksek tibial Osteotomi (HTO) ameliyatın sonra diz protezi ameliyatı gerekirse diz protezi açısından bir zorluk oluşturmaz.
  • Yüksek tibial osteotomi ameliyatı ile birlikte eklem içindeki dejenerasyonu azaltmak ve doku iyileşmesi sağlamak için prp tedavisi ve kök hücre tedavisi ile hasarlı eklemde daha yüksek bir iyileşme sağlanabilir.

Yüksek Tibial Osteotomi (HTO) Ameliyatı

Yüksek tibial Osteotomi (HTO) ameliyatı açık cerrahi ile yapılan bir ameliyattır. Ameliyat öncesi kişiye özel planlama yapılır. Açık cerrahi öncesinde artroskopi (kapalı) yöntemiyle diz ekleminin içerindeki hasarlı kıkırdak temizliği yapılır ve diz yüksek tibial osteotomi (HTO) için hazırlanır.

Ameliyatta önce Tibia’nın iç kesimine diz eklemine yakın bölgeden kesi yapılarak girilir. İç yan bağlar önde kalır ve kemik hazırlanır. Skopi altında paralel şekilde 2 kılavuz tel kullanılır. Kemik kesme işlemine geçilir. En son kısım ise osteotomlar ile kemiğin dış kısmına 1 cm mesafede kesilen kemik esnetilip açılır. Daha sonra önceden belirlenen açı sağlanarak plak vida kullanarak tibia sabitlenir. Açılan dokularak kapatılarak ameliyat bitirilir.

Yüksek Tibial Osteotomi (HTO) Ameliyat Sonrası Süreç

Yüksek tibial osteotomi sonrası bacaktaki eğriliğin düzeldiği rahatlıkla görülebilir. Dize taktığımız kan tahliye tüpü yaklaşık iki gün sonra çıkarılır.

Ameliyat sonra ertesi gün ayaklı yürüteç ve ya koltuk değneği yardımı + hemşire, fizyoterapist eşliğinde ilk adımlarınızı atabilirsiniz.

Hastanede geçireceğiniz gün sayısı ortalama 2 -3 gün olur.

Ağrı kesici ve antibiyotiklerle olası ağrılarınız giderilir.

Ev istirahati döneminde yatakta yapılacak egzersizler ve yürüme egzersizleri size detaylı bir şekilde anlatılır.

Ameliyat sonrası kesi yerlerine atılan dikişler eriyecektir ve dikiş alınmasına gerek yoktur.

Tibiaya konulan implantların özel bir durum olmadıkça çıkarılması gerekmez ömürlüktür.

Yüksek Tibial Osteotomi (HTO) Sık Sorulan Sorular

  1. Diz hareketlerim kısıtlı ve bana diz protezi önerildi yüksek tibial osteotomi (hto) hala yapılabilir mi?
    Cevap: Yüksek tibial ostetomi (hto) kısmi ve dizin iç kısmındaki kıkırdak hasarlarında uygulanır. İleri seviye hasarlarda diz protezi zorunludur.
  2. Benim iki dizimde de içe doğru eğiklik var bacak şeklim bozulmaya başladı ağrılarım fazla iki dizimden de aynı anda yüksek tibial osteotomi (hto) ameliyatı olabilir miyim?
    Cevap: yüksek tibial osteotomi (hto) ameliyatı iki dizinize aynı gün yapılabilir ama kilonuz ve dizinizdeki kıkırdak hasarının seviyeside önemlidir. Bazı uygun hasta grubunda iki diz aynı gün ameliyat edilebilir.
  3. Dizimde içe dönüklük var ama seviyesini bilmiyorum muayene ve teşhis öncesinde benim yapmam gereken bir şey var mı?
    Cevap: Diz ekleminde içe dönüklük olduğunu farkettiyseniz yere düz basarak ayakta boy grafisi çektirip grafi eşliğinde ortopedi doktoruna muayene olmalısınız.
  4. Diz kıkırdağımın iç kısmı çok aşınmış bu ameliyat bana protez öncesi bana kaç yıl zaman kazandırabilir?
    Cevap: yüksek tibial osteotomi ameliyatı kişiye özel planlanır ve herkesin eklem dejenerasyonu farklıdır. Bu ameliyatın size kaç yıl zaman kazandıracağı ya da tamamen protez’den kurtulma ihtimaliniz hakkında kesin bir bilgi vermek mümkün değildir.

BİZ SİZİ ARAYALIM