Dar Kanal Hastalığı Nedir?

Bir çok değişik neden bağlı olarak bel bölgemizdeki omurilik kanalında meydana gelen ve içinden geçen sinirlere bası yapar.

Bu baskı birçok ağrı ve şikayete yol açan bir sağlık sorunudur. Genellikle bel fıtığı ile benzer belirtiler gösterdiği için bel fıtığı hastalığıyla karıştırılır. Omurilik kayması, bel fıtığı, dejenerasyon ve doğuştan gelen dar kanal sorunu olan kişiler de yaygın olarak görülür. Tedavi edilmezse felce neden olabilecek kadar ciddi bir hastalıktır. Bel ağrısı yaşayan kişilerin mutlaka bu durumu göz önünde bulundurması gerekir.

Dar Kanal Belirtileri?

Dar kanal hastalığının bir çok belirtisi bulunmakla birlikte en yaygın belirtiler

  • Hasta dik durmak ve yürümek gibi faaliyetler ağrı artışına sebep olup hastanın öne doğru eğildiğinde azalarak kısmen daha rahat etmesi.
  • Yürürken ya da otururken kalçadan başlayıp ayak topuklarına kadar hissedilen ağrıların ortaya çıkması.
  • Uzun yürüyüşlerin azalıp ağrıya bağlı olarak hastanın eskiye oranla daha az hareket etmesi.

Kimlerde Yaygın Olarak görülür?

En çok 60 yaş ve üzeri kişiler de görülse de daha erken yaşlardaki hastalarda görülmesi de mümkündür.  Doğuştan gelen (konjenital Spinal Stenosis) dar kanal bazı kişilerin doğuştan omurilik kanalları normalden daha dar olarak doğarlar bu kişiler normal omurilik sahibi kişilere göre dar kanal hastalığını yaşama riski fazladır.

Kalça hasarı, ağır kaldırma, ani hareketlerle ortaya çıkan bel fıtığı sorunları da dar kanal hastalığını tetikleyebilir.

Omur kayması sorunu yaşayan kişiler de omurlar üst üste geçtiğinden omurilik kanallarını daraltıp dar kanal hastalığına sebep olabilir.

Yaşlanmaya bağlı olarak disklerde küçülme meydana gelip kemiklerin kanal içine çıkıntı yapması kanalların daralmasına sebep olabilir.

Dar Kanal Teşhisi Nasıl Yapılır?

Tanı ve teşhis koyabilmek için ileri seviye görüntüleme tekniklerinden yararlanmak gerekir. Manyetik Rezonans, Bilgisayarlı Tomografi çekilerek kemik yapıları ve omurilik kanalına bir bası olup olmadığı doktorunuz tarafından değerlendirilir. Ayrıca bazı durumlar da sinir ileti durumları için EMG, UP ve kan testleri yapılmasını gerekli görebilir.

Dar Kanal Tedavileri

Dar kanal tedavisin de hastanın bulgularına göre ameliyatla ve ya ameliyatsız tedavi seçenekleri bulunuyor. Dar kanal hastalığının erken ve ilerlemeden teşhis edilmesi durumunda vücut kas ve omurgayı güçlendirecek egzersizler yapılabilir. İlerleme başlamışsa omurilik zarı ve çevresine enjeksiyonlar yapılabilir.

Dar Kanal Ameliyatı

Dar kanal hastalarına genel de cerrahi yöntemi uyguluyoruz. Uyguladığımız cerrahi yöntem mikroskop altında mikro cerrahi yöntemiyle  tek taraflı küçük bir kesiden omurilik kanalına ulaşıp omurilik kanalının iki tarafını da genişletip serbestleştiriyoruz. Bu serbestleştirme işlemi sırasında arka taraftan omur iliğe baskı yapan kemik yapıların bir kısmı kesilip çıkarılır ya da traşlanarak baskı yapması engellenir. Omur kayması sorunu yaşayan hastalara platin takılması gerekebilir ama bu çoğu dar kanal tedavisi yapılan hasta için gerekli değildir. Ameliyat sonrası hasta hastane de ayağa kaldırılır ve ertesi gün taburcu olup gündelik hareketlerini yapmaya başlayabilir. Ameliyat sonrası ilk haftayı eviniz de istirahatle geçirmeniz önemlidir. 2. Hafta gövde ve bel kaslarınızı güçlendirmek için fizik tedaviye başlayıp 3. Hafta artık gündelik hayatınıza devam edebilirsiniz.

Dar Kanal Tedavisi Sık Sorulan Sorular?

  1. Kalçadan bacağıma kadar otururken ve yürürken ağrı hissediyorum bu kesin dar kanal hastalığı mıdır?

Cevap: Dar kanal hastalığı hastalar tarafından belirtilerinden dolayı bel fıtığı ile karıştırılmaktadır. Kesin teşhis ancak MR desteğiyle doktor muayenesinden sonra konulabilir.

  1. Omur iliğime baskı yapan kemiklerin bir kısmı çıkarılınca omurgam zayıflayıp ağırlık taşıma gücü düşecek mi?

Cevap: Çıkarılan kemik yapılardan dolayı omurganın gücü azalacaktır. Çıkarılan kemiklerin yerine omurganıza platin takılarak omurganız desteklenecek ve güç kaybı yaşamayacaksınız.

  1. Dar kanal rahatsızlığı nedeniyle bacaklarımda kısmi güç kaybı, felç ve ağrı sorunları yaşıyorum ameliyatsız tedavi olabilir miyim?

Cevap: Güç kaybı ve felç belirtileri başlamış hastaların kesinlikle zaman kaybetmeden ameliyat olması gerekir ameliyatsız tedavi aşamaları artık çözüm olmayacaktır.

  1. Omur iliğime platin takılırsa ilerde bu platine bağlı bir rahatsızlık yaşar mıyım?

Cevap: Bu metaller ameliyatla yerleştirildikten sonra kendi kemik yapısıyla uyumlu davranacak ve hastalarımız bu metalleri hissetmeyecektir. Titanyumun insan vücudunda alerji yapma riski yok denecek kadar azdır.

dar_kanal_tedavisi

BİZ SİZİ ARAYALIM